Sakkal a diszlexia ellen

Az ősi táblajáték a modern kor problémáira is megoldást kínál

Rózsa Zsombor sakkoktató az ifjú sakkozók körében
Rózsa Zsombor sakkoktató az ifjú sakkozók körében

2017. április 23. [14:51]

Betűméret:                     

Alig fél éve indult a Sakk-matt a diszlexiának program az Aragóniai Beatrix Sakk-klub szervezésében. A klub alapítója szerint a sakkozás minőségi változást hoz a mindennapi életben, nemcsak az írásban és az olvasásban, de a legnehezebb egyetemi vizsgánál vagy éppen külföldre költözés dilemmájában is segítségünkre lehet a 8x8-as fekete-fehér tábla és a 32 faragott sakkfigura – állítja Rózsa Zsombor sakkoktató és fesztiválszervező.

- Sok mindent hallottunk már a sakkról, de hogy a diszlexiát is megelőzhetjük vagy kezelhetjük ezzel az elmesporttal, az egészen újszerű. Hogyan született a módszer?

- A diszlexiás gyerekekről tudni kell, hogy amellett, hogy az iskolában tanulási nehézségekkel küszködnek, amelyek elsősorban az írásban, olvasásban mutatkoznak meg, illetve a számolásban, a nagyságrendtévesztésben, mégis egyfajta áldott helyzetben is vannak, hiszen kiemelkedően kreatívak és remekül átlátják az összefüggéseket. Ez a képzés éppen arról szól, hogy abban erősítsük meg őket, amiben jók, ott pedig, ahol viszont nehézségekkel küzdenek, minél magasabb szintre hozzuk fel a tudásukat. A képzés maga a játékalkotásról szól, 30 órát fed le, amely során egyenként ismerik meg a gyerekek a sakk szabályait és az éppen megismert szabály szerint játszanak, írnak, olvasnak az adott órán, amit aztán az iskolában is fel tudnak majd használni.

- Mérhetőek az elért eredmények?

- Először indítottuk el kísérleti jelleggel a Sakk-matt a diszlexiának programot. Négy csoportban 6-6 tanuló vesz részt a foglalkozásokon. Azért, hogy objektív legyen a kísérlet és lássuk a gyerekek előmenetelét, két mérést végeztünk el: az egyik a Meixner Ildikó nevéhez fűződő teszt volt, amellyel azt mértük, hogy milyen mértékű a diszlexia, míg a másik felmérést mi magunk dolgoztuk ki a programban résztvevő dr. Máté Emesével és Vörös Flórával közösen. Ez egy játékos teszt, amely során egy mesén keresztül járunk be egy harminc állomásból álló sakkpalotát, ahol el kell helyezni a bábokat, eszközökkel kell ellátni őket, a király különféle feladatokat ad a bábuknak. Ebből látjuk, hogy mennyire önálló a gyermek, milyen szinten olvas, hogyan old meg feladatokat. A teszteket a program végén megismételjük és az így kapott eredményeket a májusi Funchesstic fesztiválon mutatjuk majd be, ebből látható lesz az, hogy a tanulók honnan indultak és hova jutottak a 30 óra alatt, illetve kiállítjuk majd az általuk készített játékokat, kreatív alkotásokat. Szerintem látványos lesz és szembeötlő a program sikere.

- Nemcsak tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek járnak ide szombatonként, de olyanok is, akik esetleg profi sakkozókká szeretnének válni. Milyen eredményeket értetek el az Aragóniai Beatrix Sakk-klub tagjaival?

- Most már két éve tartunk foglalkozásokat a klubban. Van egy csoportunk, ahova kimondottan olyan gyerekek járnak, akik versenyszerűen szeretnék űzni a sakkot. Hetente egyszer találkozunk személyesen, emellett online tréningeket is tartunk. Ezek a gyerekek rendkívüli eredményeket mutattak fel: már az első évben 22 érmes helyezést értek el a különböző szintű megmérettetéseken, azt pedig külön kiemelném, hogy rögtön az elején eljutottunk az országos szintű sakkversenyre is. Azt, hogy ez az eredmény nem volt véletlen, az idei évben tudtuk bizonyítani, hiszen már most 28 éremnél járunk, és még javában tart a szezon. Egyre inkább látszik a munka eredménye, ami annak köszönhető, hogy a gyerekek szeretik ezt a játékot.

- Téged ma már azonosítanak a vajdasági sakkmozgalmakkal, de nem ez az eredeti szakmád. Hogy lett belőled sakkoktató és tanár?

- Igen, én valójában építőmérnök vagyok, így a pedagógia is átmeneti megoldásként érkezett az életembe, előbb fizikát, majd pedig matematikát kezdem tanítani, de igazán a sakkban találtam meg önmagam. Régóta sakkozom, ezért nagy öröm, hogy a gyerekek is vevők voltak erre a sportra. Gyakran demonstrálom sakktáblán a tananyagot, akár a szimmetriát matematikából, akár a tükröt az optikánál fizika órán. A tanulók érdeklődését látva indítottam el a szakköröket előbb Csantavéren, majd Palicson, később pedig a Magyar Házban. Évről évre egyre többen jártak a szakkörökre, mielőtt eljöttem Csantavérről, ott 150 gyerek sakkozott, Palicson jelenleg 11 osztálynyi gyerek tanulja választható tantárgyként a sakkot. Rendszeresen fejlesztem magam, járok különböző hazai edzőképzőkre, Polgár Judit akadémiájára, illetve idén főiskolai szintre emeltem a sakktudásom, lassan lépkedek a céljaim felé. Nagy hátrány, hogy a sakkban nincs felsőoktatási intézményrendszer, amely lehetővé tenné az egyéni fejlődést, hanem lépésről lépésre haladunk és tanulunk egyre többet erről a sportról.

- Polgár Judittal személyes kapcsolatban álltok a sakk révén, ami hozzásegítette a térséget ahhoz, hogy nemzetközi sakkeseményekbe is bekapcsolódhassunk. Félévenként tömeges sakkfesztiválokat rendeztek Vajdaságban. Vajon lehet ezt a mozgalmat még tovább gyarapítani, más generációkat is bevonni a sakkozásba?

- Valójában a fesztiválok révén ismerkedtünk meg Polgár Judittal, aki felfigyelt azokra az egyedülálló ötletekre, amelyeket Vajdaságban megvalósítottunk. A magyar sakk egyik legkiemelkedőbb képviselője egyben az egyik legizgalmasabb sakkfesztivál szervezője is, számos nemzetközi fesztivált bejárt, de nálunk olyan megoldásokkal, játékokkal találkozott, amelyekkel még sehol a világon. Polgár Judit támogatásával mi is bekapcsolódtunk a világsakk vérkeringésébe. Ezek a rendezvények mindenkit megszólítanak, de a fesztiválok nem kimondottan a sakkról szólnak, ez csupán egyfajta kommunikációs eszköz. Minden fesztiválnak van egy mélyebb üzenete, jelmondata. A május 20-ai Funchesstic például az elvándorlás okozta problémával szembesíti majd a látogatókat és arra igyekszik rávilágítani, hogy itthon a legjobb. A másik fesztiválunk a Sakktivity, ez hozta meg a sikert az itthoni tömeges sakkozásnak, és bízunk abban, hogy idén ősszel is sokan lesznek kíváncsiak a játékos vetélkedőre.

- Hogyan lehetséges az elvándorlással kapcsolatba hozni a sakkot? A több lépéses előretervezés szempontjából befolyásolhatná a döntéseinket a játékban szerzett tudás?

- Abszolút befolyásolná ezt a döntést is a sakktudás. Sajnos, ha az elvándorlást tekintjük, akkor egy bonyolult, nehéz helyezettel állunk szembe, hiszen a napi megélhetés a tét, habár sokszor talán valamiféle divatirányzat az elvándorlás. Gyakran azt látom, hogy az emberek ötlettelenek, nem látják a megoldást, nem tudják megfejteni a problémát, amivel szembesülnek, eközben arról hallanak, hogy külföldön más az élet és inkább hitkérdés az, hogy a bizonytalant választják és elmennek innét. Viszont én hiszek abban, hogy nem véletlenül születtünk meg oda, ahova megszülettünk, ott kell megoldani az adott helyzetet. A sakk pedig bizonyítottan fejleszti a problémamegoldó képességet, mindnyájan szembesülünk az akadályokkal és a problémákkal, ezeket kell megtanulnunk megoldani. A lényeg az, hogy az ember ne essen kétségbe, mindig akad olyan megoldás, ami lehetővé teszi a boldogulásunkat itthon, a szülőföldünkön is. Ezért az idei Funchesstic fesztiválra olyan közéleti szereplőket, művészeket, sportolókat hívtunk meg, akiket a gyerekek a legnagyobb vajdasági példaképeknek tekintenek. Lesznek olyanok, akik itthon érek el sikereket és olyanok is, akik külföldön arattak babérokat, de mindig szívesen jönnek haza. A fesztivál idei jelmondata, hogy „Itthon a legjobb”.

- Az interjú elején a sakkozás gyógypedagógiai hatásairól beszéltél, amihez időre van szükség. Ha valaki sokat foglalkozik egy sporttal, művészettel vagy bármivel, akkor az óhatatlanul hatással van a személyiségére, a döntéseire, az életére. Te úgy élsz, ahogyan sakkozol? Észreveszed azokat a szabályokat, módszereket a mindennapokban, amelyeket a táblán is alkalmazol?

- A Sakk-matt a diszlexiának projekt is úgy született meg, hogy a saját életemből merítettem, én is tanulási nehézségekkel küszködtem az általános iskolában, gondjaim voltak az írással és az olvasással, ami rendkívül visszavetette a tanulmányi előmenetelemet, de ott történt meg az is, hogy kapcsolatba kerültem a sakkozással. A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy ezek a nehézségek könnyebben leküzdhetőek a sakkedzések mellett. Mi pedig már egy olyan komplex programot alakítottunk ki, ami kimondottan ezeket a problémákat kezeli. A sakk mindenki életében minőségi változást hoz, teljesen mindegy, hogy milyen életkorban kerül kapcsolatba a sakkal. Jó példa erre, hogy az építészeti egyetemen, ahol a legnehezebb vizsga a statika volt, amire évekig készülnek a hallgatók, nekem jóval rövidebb ideig tartott a felkészülés. A trükköm az volt, hogy én sakkal készültem. A vizsgát megelőzően intenzív sakkedzésnek vetettem magam alá, ennek hatására sokkal gyorsabban megláttam az összefüggéseket és könnyebben következtettem ki az elméleti megfejtéseket.

- Hogyan kezdjünk el sakkozni?

- A sakkot autodidakta módon is el lehet sajátítani. Rengeteg weboldal és online kurzus áll a kezdők rendelkezésére. Itt van a mi sakk-klubunk is, ahol gyakran vonjuk be a szülőket is a tevékenységeinkbe, akár hozzánk is lehet fordulni, igaz, hogy most nincsen felnőtt csoportunk, de csak azért, mert még nem is kínáltuk fel ezt a lehetőséget, inkább csak alkalom adtán kapcsolódnak be a felnőtt játékosok. Viszont mi nyitottak vagyunk erre a lehetőségre is, a sakk akár már 30 óra alatt kiválóan megtanulható.

- Kell az élő partner vagy kielégítőek az online játékok, képzések?

- Ezt leginkább a nyelvtanuláshoz tudnám hasonlítani, ott is rengeteg internetes tanfolyam és nyelvtani oldal áll rendelkezésre, de igazán hatékonynak a szemtől szemben folyó kurzusok, gyakorlatok, beszélgetések mutatkoznak. Az ember legjobban egy másik embertől tudja átvenni a tudást, mert abban a tudás lelke is benne van. Másrészt ott a rendszer is, amit nem mindig sikerül kialakítani, ha az interneten keresztül követünk egy tanfolyamot, ma dolgozom vele, holnap már nem biztos, viszont ha eljárunk egy csoportba vagy egyéni órákra, akkor a rendszeresség is beivódik a mindennapjainkba, így sokkal hatékonyabban tudunk fejlődni.

- Ezt a rendszert is kialakítottátok itt, a Magyar Házban megtartott foglalkozásokon. Hol találnak meg benneteket a szülők és milyen korosztály szólítanak meg a most futó sakkos foglalkozások?

- Az általános iskolás korosztály számára hirdettük meg a műhelymunkákat és tanfolyamokat, de járnak hozzánk ovisok is. Továbbra is több programmal csalogatjuk a gyerekeket. Van egy versenysakk programunk, ahol sakkozni tanulnak a gyerekek, rendszeresen fut a Sakkpalota program Polgár Judit fejlesztésében, ezt iskolai kiegészítőként ajánljuk az alsósoknak, illetve a Sakk-matt a diszlexiának program, ahova a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket várjuk dr. Máté Emese filológussal és Vörös Flóra osztálytanítóval. Van még a különféle sakkváltozatokat bemutató program, hiszen a sakktáblán több mint 13 ezer játék játszható, a gyerekek pedig szívesen megismerkednek a sakk különböző változataival. Polgár László 2004-ben találta ki a csillagsakkot, idén májusban először szervezünk Szerbiában is olyan versenyt, ahol ezen a különleges csillag alakú sakktáblán mérik össze tudásukat a játékosok. Az érdeklődők megtalálnak bennünket a www.aragoniaibeatrix.com honlapon, illetve jelen vagyunk a Facebookon is, ahol a Funchesstic és Sakktivity eseményeit is saját oldalon követhetik a szórakoztató sakk rajongói.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!