58 éves az újvidéki Magyar Tanszék

Ünnepség keretében átadták a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat

Hernyák Zsóka átveszi a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat
Hernyák Zsóka átveszi a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat

2017. október 16. [16:01]

Betűméret:                     

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán ma ünnepelték a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 58. születésnapját.

Csányi Erzsébet köszöntőjében kiemelte, egy intézmény életében 58 év tekintélyt parancsoló szám, egy szellemi terméket, szellemi kompetenciákat létrehozó intézmény életében pedig különösen az: - Ha egy kisebbségi helyzetben lévő intézményről van szó, akkor hatványozott mindannak a jelentősége, ami életben tartotta az adott létesítményt. A Magyar Tanszék 58 éve működik, hallgatói teljes magyar nyelvű képzésben részesülnek, s ennek a lehetőségnek a folyamatos jelenléte a vajdasági magyarság számára túlnő azon, ami diplomák számában mérhető. Őrzi ugyanis azt a fénykört, ami egy közösség szakadatlan önértelmező munkájában szükséges a széttekintéshez, a környezet felméréséhez. Egyénként és közösségbe illeszkedve is minden pillanatban önkifejezési, identitásalakító és öntudati kereső-teremtő tevékenységet folytatunk. Kétségtelen, hogy a vajdasági magyar nemzeti közösség jelentős tudatformáló forrása minden olyan vajdasági állami felsőoktatási intézmény, amely magyar nyelven biztosítja a polgárok számára a képzési formákat. Ilyen a Magyar Tanszék, a Művészeti Akadémia magyar színi tagozata, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar Szabadkán. Ezt az intézményrendszert kellene újabb karokkal bővíteni a legbátrabbak bátorságával. Ez a mai ünnepünk ezért a bátorságról is szól – tette hozzá a tanszékvezető.

A rendezvény keretében átadták a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat. A Novák Anikó elnök, Hózsa Éva és Toldi Éva összetételű bizottság az idei Sinkó-díjat Hernyák Zsókának ítélte oda Morze című kötetéért, mely a zEtna Kiadó gondozásában jelent meg. Mint az értékelésben elhangzott, a rövid, sűrített kisprózák kompakt szerkezetet alkotnak, legfontosabb jellemzőjük a játékosság, az irónia és önirónia, az ismétlődés. A kötet kulcskérdése a szakmaiság, talán ezért is a Tanár Úr a szövegek címzettje, viszont e szakmaiság sokféleképpen értelmezhető a műben, ahogyan a megsokszorozott fiktív Tanár Úr is. Hernyák Zsókának első kötetében sikerült ígéretes, izgalmas, egyéni hangot megütnie.

A díjazott kiemelte, ez mindenképp egy olyan fontos elismerés a szakma részéről, ami megerősíti abban a hitben, hogy releváns témákat boncolgat a Morze című kötetben: - Ez az első kötetem, viszont folyamatosan publikálom a prózáimat vajdasági és magyarországi irodalmi folyóiratokban – mondta a fiatal író.
A tervek kapcsán elárulta, már készül a következő kötetre, amelyben minden bizonnyal a bestialitás kerül a középpontba.

Horváth Futó Hargita tanszékvezető-helyettes összefoglalót mondott a tanszék dolgozóinak tudományos-szakmai tevékenységéről, Dr. Katona Edit rendes egyetemi tanár A „testesültség” alakzatai a fogalmi metaforákban címmel tartott előadást, de megemlékeztek Koncz István születésének nyolcvanadik és halálának huszadik évfordulójáról is. A tanszéknapi rendezvény a kiemelkedő hallgatóknak járó oklevelek és jutalomkönyvek átadásával zárult.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!