Október 23.: A Diadalív alatt emlékeztek meg Párizsban az 1956-os magyar forradalomról

A tavalyi megemlékezés
A tavalyi megemlékezés

2017. október 15. [20:20]

Betűméret:                     

A Diadalív alatt, az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek meg hagyományosan Párizsban vasárnap magyarok és franciák az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulójáról.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága koszorúzási ünnepségének kezdetén a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke, Károlyi György nagykövet és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.

Az egybegyűltek és a félórás ünnepséget kordonok mögül figyelő turisták ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt, amelyeket egy francia katonazenekar adott elő.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi diadalívnél. Sujánszky Jenő bizottsági elnöknek ezért a megemlékezést követően a párizsi magyar nagykövetségen Károlyi György nagykövet átadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszönő levelét.

Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát.

Az 1956-os forradalom emlékére délelőtt szentmisét tartottak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, október 23-án pedig a Párizsi Magyar Intézetben lesz ünnepi műsor, a beszédet Gyáni Gábor történész tartja, majd ezt követi Tornyi Ildikó, a budapesti Vígszínház tagjának előadása. November 3-án, a forradalom leverésére emlékezve Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél, a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!