Magyarkanizsa: Három napig minden a kukoricáról szólt

Vasárnap délután néptánc gálával fejeződött be a XII. magyarkanizsai Kukoricafesztivál

Tessék, neked is adok kukoricát!
Tessék, neked is adok kukoricát! (Fotó: Puskás Károly)

2017. október 8. [22:18]

Betűméret:                     

Az év utolsó fesztiválján, a Tisza Néptáncegyesület pompás rendezvényén, a Kukoricafesztiválon péntektől vasárnapig számos, szemnek és léleknek is szép és felemelő, a régi magyar néphagyományokat felelevenítő műsornak és műsorszámnak tapsolhatott a fesztivált figyelemmel kísérő közönség.

A gyermekközpontú rendezvényen legkisebbjeinket számtalan kézműves foglalkozás és verseny várta, amelyekért természetesen jutalom is járt. A felnőttek sem unatkoztak, hiszen a hangulatos piaci hívogatótól a látványos fiákeres felvonuláson, a fülbemászó népzenén és a talpat bizsergető néptáncokon át az igen gazdag kézműves kirakodóvásárig sok más érdekességet összehoztak számukra a szervezők, és nem mellékesen végigkóstolhatták a kukoricából vagy tökből készült régi ételeinket is.

A hagyományokhoz híven a fesztivál szervezői a Dobó Tihamér Képtárban ezúttal Pesti Emma fiatal szabadkai képzőművésznek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget. Kiállításának megnyitója után a Jovan Jovanović Zmaj Általános iskola udvarában, a fesztivál „főhadiszállásán” A bácskai Tisza mente néptánckincse címmel Resócki Rolland tartott előadást, amit a csantavéri Mendicus tamburazenekar közreműködésével táncház követett.

A fő programokra szombaton került sor. A délelőtti piaci énekes, táncos hívogatót követő díszes felvonulás után került sor a fesztivál ünnepélyes megnyitójára. A résztvevőket és a fesztiválra érkezett érdeklődőket Fejsztámer Róbert polgármester köszöntötte, aki köszönetet mondott a Tisza Néptáncegyesület lelkes gárdájának, közöttük Tóth Ágnes elnöknek és Mikuska Judit szervezőnek amiért ilyen szép rendezvényt keltettek életre, és akiket a fesztivál további önkormányzati támogatásáról biztosított.

Időközben a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki iskolaközpont tangazdaságában a kukoricatermesztéssel kapcsolatos szakelőadásokat tartottak a termelőknek és az iskola diákjainak.

A városháza előtti kisparkban is megkezdődtek a gyermekprogramok, amelyek a délutáni órákban is folytatódtak. A gyerekek kukoricát morzsoltak, csutkavárat építettek, gólyalábaztak, célba dobáltak, kukoricapuskával lőttek, megismerkedhettek a seprűkészítés tudományával, gölöncsérkedhettek, füzért készíthettek pattogatott kukoricából, de frissen főtt kukoricát is csemegézhettek, sőt mi több, lovagolhattak és fiákerezhettek is.

Az ebédszünet után került sor az eredményhirdetésre, amit gyermekcsoportok dalai és táncai színesítettek. Elsőként a gyermekek plakátkészítő versenye és a játékos vetélkedők legjobbjainak adták át a díjakat, majd a hagyományos illetve a reformgörhe készítői is átvették megérdemelt jutalmukat. Utóbbiakat a Ments András vezette háromtagú szakmai zsűri értékelte.

Délután a gyerekek a felnőttek segítségével nekiláttak a tökvicsorik készítéséhez, amelyeket aztán leraktak a Művészetek Háza felé vezető úton, ahol a Népzenei gálán 19 órától a vajdasági népzenészek, Bakos Árpád, Micsik Béla, Lukács Imre, Csonka Ferenc és barátai, a Csalóka együttes, a Juhász zenekar, a Fokos zenekar valamint vendégként a szegedi Korinda zenekar tagjai léptek színpadra. A népzenei gála után az iskola udvarában a Korinda zenekarral tartottak táncházat, előbb a gyerekeknek, majd a felnőtteknek is.

A XII. Kukoricafesztivál zárórendezvényét vasárnap délután tartották. A fergeteges Néptáncgála, amelynek műsorában a szegedi Tiszavirág Táncegyesület, a Deszk Népművészetéért Alapítvány tánccsoportja, az üllési Fonó Művelődési Egyesület néptáncosai mellett a tordai Petőfi Sándor ME, a bácskossuthfalvi Ady Endre ME és a szervező Tisza Néptáncegyesület táncosai kápráztatták el és késztették véget nem érő tapsra a szépszámú közönséget.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!