A szemétteleppé alakított szív

2016. április 29. [20:55]

Betűméret:                     

A régi bölcsek szerint, ha valakit igazán meg akarunk ismerni, akkor hatalmat kell adni a kezébe. Friss tapasztalatom szerint inkább választási kampányt kellene szervezni számára. Mert az alig zárult kampány és a választások megvillantották az emberi gyöngeség és bűnnel való sebzettség legsötétebb bugyrait. Közben újra beigazolódott, hogy az embertől semmi sem idegen. Belerezzenünk, amikor látjuk, mekkora szörnnyé válhat az ember egy kis hatalom megkaparintásának érdekében. Sok mindent láttam és megéltem az életben, de mintha az utóbbi választási kampány Jézus Krisztus megcáfolásáról szólt volna. Az uralkodás krisztusi eszméjének a megközelítésére a jelek szerint senki sem gondolt. Pedig, ha emlékezetem nem csal – orvosi papírom van róla, hogy a memóriám eddig még jól szolgál –, nem hagyhatom említés nélkül, hogy a kampány mennydörgő szószólóinak zöme többször is már égre-földre esküdözött, hogy ő keresztény. Sőt egyesek naponta több keresztet vetnek, mint ahány cigánykereket hány egy edzett százfős gyereksereg. Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy politikusnak is illene tudnia különbséget tenni a cigánykerékhányás és a keresztvetés értéke között.

Ezek az önhivatott keresztény politikusok melldöngetve hirdették és hirdetik, hogy az embereket akarják szolgálni, s ezért rájuk kell szavaznunk. Ők az ország szolgálatába szegődtek, hogy azt megmentsék. Azt azonban nem mondják, hogy kitől (mert gyorsan kibújna a szög a zsákból, miszerint a jobb jövő záloga éppen az ő visszavonulásuk lehetne). Programokról szinte semmit sem hallottunk. Mert programokról csak a bölcs és intelligens emberek beszélnek. A többiek meg egymásról.

Ebből pedig akadt bőven. Még Szent György sárkánya sem okádott annyi gonoszat, mint amennyi ebben a megmérettetésben elhagyta a szónokok ajkát. Hogy tudjak hinni? Hogy tudjak bízni olyan közösségi vezetőben, aki becsmérli a közösség bármelyik tagját, hogyan tudjak bizalommal lenni a közösségrombolók iránt, hogyan adjam szavazatomat a rágalmazóra? Hogyan viszonyuljak azon keresztény iránt, aki minduntalan belegázol más emberek méltóságába?

Mert itt a harc nem azért folyt, hogy a különböző politikai áramlatok képviselői tényekkel alátámasztott érvekkel győzzék meg polgártársaikat, hogy az általuk kínált politikai elképzelés miben segíti a társadalom boldogulását és a közjó megvalósítását. Itt a másik befeketítése volt a vitathatatlan cél. A fő eszközök meg a rágalom, a hazugság, a rosszal való gyanúsítás, a másik jó szándékúságának szándékos félremagyarázása és a félrevezetés. A hatalomvágy megmutatja, mi lakozik sok szívben. Jó erre gondolni és tudatában lenni annak, hogy kijelentéseinkkel saját bőrünket visszük a vásárra. Már Krisztus Urunk is emlékeztetett rá, hogy nem az piszkolja be az ember szívét, ami kívülről jön, hanem ami benne lakozik. Mert a kívülről támadó rossz előtt bezárhatjuk szívünk kapuját, viszont a kitörni akaró gonoszág megtalálja a kiutat a szívből. És ami a szívünkben, az a szánkon is. Sokkoló és kiábrándító annak a felfedezése, hogy mi minden rossz lakik a szívben. Nagytakarítás kellene.

De úgy látszik, becsuktak a békebeli idők minőséges söprűgyárai, s a most kínált egyszeri használatra gyártott műanyag tisztítóeszközök nem tudnak megbirkózni a növekvő szeméttelepekkel.

Ha szívünket megtisztítjuk, akkor csak tiszta szavak hagyják el ajkunkat. Ha szívünkben tiszteljük az ember méltóságát, azt, hogy Isten saját képére és képmására teremtette, akkor tisztelettel és méltóságteljesen tudunk fordulni minden embertársunkhoz, még politikai ellenfelünkhöz is.

Szerencsére az álmodozás és az imádság szabadságát senki sem veheti el tőlünk. Ezért álmodhatok szebb jövőről. Olyan időkről például, amikor a szívet nem alakítják át szemétteleppé. Olyan időkről, amikor az emberi méltóság és a közjó fontosabbá válik önző politikai harcoknál és céloknál. Imádkozhatok a szív tisztaságáért és megtéréséért.

És bátoríthatok mindenkit, hogy merjen velem együtt álmodozni. Mert ha sokan álmodozunk együtt a jóról, akkor az meg is valósul.

Harmath Károly OFM

(Hitélet, 2016. május)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!