Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 címmel nyílt kiállítás Zentán

A megnyitóünnepségen dr. Thiel Katalin filozófus, a kiállítás egyik kurátora tartott alkalmi tárlatvezetést
A megnyitóünnepségen dr. Thiel Katalin filozófus, a kiállítás egyik kurátora tartott alkalmi tárlatvezetést

2017. október 12. [20:26]

Betűméret:                     

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai Városi Múzeumban a Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 című kiállítás, amely a százhúsz éve született magyar író és filozófus, Hamvas Béla életének és munkásságának legmeghatározóbb momentumait tárja a közönség elé.

A kiállítás megnyitójának kezdetén Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, a tárlat Zentát megelőzően Szentendrén, Egerben, Balatonfüreden, Tiszaújvárosban, Kismartonon és Eperjesen is nagy sikerrel mutatkozott be, a Tisza-parti települést követően pedig a Kárpát-medence egyéb helyszínein is megtekinthető lesz.

Zenta község önkormányzata nevében Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja mondott köszöntőt, amelyben Hamvas Béla életművének jelentőségét méltatta, hangsúlyozva a mai kor embere számára közvetített üzenetének fontosságát is.

Draginja Ramadanski egyetemi tanár egyebek mellett Hamvas Béla művei szerb nyelven történő megjelenésének jelentőségéről szólt beszédében, amelyben kifejtette, hogy az író és filozófus művei Sava Babić kiváló fordításában láttak napvilágot, és éppen ezek a fordítások tették népszerűvé szerb nyelvterületen is Hamvas Bélát és alkotásait.

Bicskei Zoltán grafikus, filmrendező elsősorban a közönség soraiban megjelent fiatalokat szólította meg beszédében, hangsúlyozva a Hamvas Béla által megalkotott különleges kifejezések, illetve az általa közvetített gondolatok jelentőségét is.

A megnyitóbeszédek után Mezei Szilárd zentai zeneszerző Hamvas Béla által ihletett produkcióját hallgathatták meg az egybegyűltek, akiknek ezt követően dr. Thiel Katalin filozófus, a kiállítás egyik kurátora tartott alkalmi tárlatvezetést, amelynek során a kiállításon látható tárgyak, fotók és pannók bemutatása mellett kitért Hamvas Béla életének néhány különlegesnek, illetve kevéssé ismertnek tekinthető momentumára is, majd a megnyitóünnepséget Masa Tibor és Oliver Petković alkalmi produkciója zárta.

A Válságban élni?! – Hamvas Béla 120 című kiállítás november 9-éig várja az érdeklődőket a zentai Városi Múzeumban.

H. A.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!