Pacsér: Pengett a citera, zengett az ének

A találkozó közös énekléssel ért véget
A találkozó közös énekléssel ért véget (Fotó: Komáromi Gizella)

2017. október 8. [15:20]

Betűméret:                     

Ötödik alkalommal szervezte meg Pacséron a helybeli művelődési egyesület a Vörös István néhai citerazenekar vezetőről elnevezett népzenei találkozót. Az összejövetelnek, melyen közel 150-en vettek részt, a Regionális Oktatási Központ adott otthont.

Kilenc település művelődési központjai és egyesületei – a pacséri Pacsér, a muzslyai Petőfi Sándor, a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ, a tordai Orgonavirág Hagyományápoló Kézimunka Csoport, a zentagunarasi Gracza János Irodalmi és Színjátszó Kör, magyarországi, kunbajai és borotai küldöttség részvételével tartották meg a kun találkozó keretében az ötödik népzenei találkozót. A rendezvényen közönség elé lépett Zsadányi Bálint, Ónadi Tamás és Lele József citeraszólista, valamint a muzslyai Tiszavirág tánccsoport, és első alkalommal a közelmúltban megalakult pacséri gyermek citerazenekar és énekkar.

„Kodály azt írta a citeráról, hogy a szegények hangszere, hisz ha kellett, a citera mindig kéznél volt, akár bálokon, akár családi, vagy egyéb összejöveteleken. De akkor is, és ma is csak gazdagabb lesz az, aki megtanul ezen a hangszeren játszani, és mérhetetlenül sokszínű és gazdag népdalkincsünk átadásában és fennmaradásában akár egy szemernyit is szerepet vállal. Ezt tesszük ma is, és tesszük számtalan alkalommal” – hangzott el többek között a megnyitón, majd egymás után léptek közönség elé a népzenei csoportok.

A találkozó előtti nap tanítványai, családtagjai és a művelődési egyesület jelenlegi tagjai megkoszorúzták az egykori zenekarvezető sírját. A rendezvényt, amely közös énekléssel ért véget, megtisztelte jelenlétével Szombathy Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke és Nagy Ottó, a végrehajtó bizottság elnöke is. A népzenei találkozó a Bethlen Gábor Alap és a helyi közösség támogatásával jöhetett létre.

Komáromi Gizella

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!